sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Sukunimiasiaa

Ajattelin kirjoittaa nyt mielestäni henkilökohtaisesta asiasta nimittäin sukunimen valinnasta.

Asia tuli mieleeni eilen illalla tilaillessani taas jotain turhuuksia Etsyn ihmeellisestä maailmasta. Hihkuin onnessani sulhaselle, että "tule katsomaan!" Tilaukseni tietoihin piti kirjoittaa nimeni häiden jälkeen ja voi että kun oli outoa nähdä se uusi nimi siinä! Ja samalla kyllä maailman ihaninta!

Päätin jo aika pian J:n kosittua, että en kyllä aijo hänen sukunimeään ottaa, eihän se sovi yhtään etunimeni kanssa! Oma sukunimeni on mielestäni kivempi ja sopivampi minulle.

Halusin kuitenkin jonkun yhdistävän tekijän nimiimme ikään kuin todistamaan, että olemme perhe. Vaikka eihän se yhteinen sukunimi perhettä tee vaan ihan muut asiat.

J ilmoitti heti, ettei suostu ottamaan omaa sukunimeäni. Samoin meidät leimattaisi tekotaiteellisiksi kuulemma jos keksittäisiin yhdessä uusi sukunimi. Tässä vaiheessa jäljellä oli enää yksi vaihtoehto, nimittäin yhdistelmäsukunimi. Jostain syystä sekään ei tuntunut omalta, mutta oli vaihtoehdoista siihen asti paras.

Olisinkin varmasti päätynyt yhdistelmänimeen jos en olisi sinä yhtenä aamuna saanut idean. Menin heti facebookiin tarkistamaan tilanteen. Ja kyllä, hausta löytyi viisi tulevaa kaimaani. Päätin, että jos niin useat vanhemmat ovat päättänet antaa lapselleen sen nimen, miksi se omasta mielestäni olisi niin huono? Olin koko ajan ajatellut, että miehen sukunimen kanssa samalla alkukirjaimella alkava etunimeni ei sopisi lainkaan. Halusin kuitenkin koko ajan ottaa yhteisen sukunimen ja voi sitä ilon määrää kun tajusin, ettei se kuulostakaan yhtään hölmöltä!

"I stole her heart... so I'm stealing his last name."

Nyt en enää malttaisi odottaa, että saan ottaa uuden nimeni käyttöön! Millaisiin sukunimivalintoihin teillä on päädytty?

29 kommenttia:

  1. Mie inhoon mieheni sukunimeä, se on vaan kamalan kuulonen kun sen päästää suustansa ja mies on taas sitä mieltä että mun sukunimi ei käy. Ydistelmä nimi taas kahella nen päättyvällä sukunimellä, ei oo oikein hyvä. Sitten taas uutta sukunimeä kaikki vieroksuvat. Vaikea päätös tulee olemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Jep! Ihan järjettömän hankalaa yrittää miellyttää kaikkia. Eihän se oman nimen pitäminenkään ole yhtään huono ratkaisu!

      Poista
  2. Asia joka itselläkin on pyörinyt aina välillä päässä. Naimisiin mennessä kesällä olemme olleet melkein 8 v yhdessä ja hyvin tulleet toimeen eri sukunimillä. Mies ei ole vaihtamassa minun nimeä työnsä vuoksi, yhdistelmänimi ei sopisi.. Todennäköisesti tulen pitämään oman sukunimeni, mutta pieni epävarmuus on kuitenkin päätöksestä.. Onneksi on vielä aikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos susta tuntuu, että haluat pitää omasi, se on varmasti paras ratkaisu ;) Onneksi on tosiaan vielä aikaa!

      Poista
  3. Ihanaa että oot päätöksen saanu tehtyä :) ite kamppailen vielä tän ison päätöksen kanssa. En millään voi kuvitella vaihtavani sukunimeäni mutta kuitenkin haluaisin sen sukunimen meitä yhdistäväksi tekijäksi. Mies ei voi myöskään kuvitella ottavansa minun sukunimeäni ja yhdistelmänimestä voisi tulla hieman pitkä ja hassu. En tiedä kuinka tässä käy! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On noi noin suuret valinnat kyllä vaikeita! Ehkä siihen nimeen sitten tottuu vähitellen :)

      Poista
  4. Meille tulee kokonaan uusi nimi. Minä en halunnut miehen nimeä eikä hän minun. Olisi halunnut aluksi että olisin hänen nimensä ottanuut, mutta kun yritin sitä vähän aikaa itselleni ajatella, en vaan pystynyt sitä mitenkään omaksumaan. Päädyttiin ottamaan uusi yhteinen nimi, nimi joka on käytössä vain yhdellä ihmisellä, miehen äidillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ookaan koskaan kuullut kenestäkään, joka oikeesti ottaisi uuden nimen, siis ihan mahtavaa!

      Poista
  5. Mulle tää oli todella helppo päätös (kerrankin! :D). Luovun siis avioitumisen myötä omasta sukunimestäni ja otan sulhon sukunimen. En yksinkertaisesti keksi mitään hyviä perusteita oman nimeni pitämiselle (meidän tilanteessa!), joten sulhon sukunimen ottaminen ei oo tuottanut mitään vaikeuksia. Meinaan jo nyt allekirjoittaa kuitteja vahingossa uudella sukunimellä enkä malttais odottaa vanhasta nimestäni luopumista :D Häihin on kuitenkin vielä yli 8kk aikaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla sama, häihin on vielä melkein 8kk ja 2 viikkoa ja haluaisin jo niin ottaa sen käyttöön! :D Kerrankin sitä pääsee helpolla ;)

      Poista
  6. Minä pidän oman sukunimeni. :) Ihanaa, että olet tyytyväinen tekemääsi päätökseen ja uuteen sukunimeen. :>

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! :) Nää nimiasiat on juuri niin henkilökohtaisia että jokainen päättää niin kuin itselle on paras!

      Poista
  7. Viimeeksi tänään yritin suostutella vastahakoista sulhasta edes harkitsemaan minun sukunimeni ottamista, mutta todennäköisesti minä tulen päätymään yhdistelmänimeen tai pelkästään oman nimeni pitämiseen. Toivottavasti löydän itselleni sopivan ratkaisun ennen häitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän se juuri sinulle oikea ratkaisu löydy ;) Ja voihan sitä nimeä vielä häiden jälkeenkin muuttaa!

      Poista
  8. Otan mieheni sukunimen, se on ollut selvä valinta jo pitkään. Mieheni sukunimi on harvinainen, ei ihan perinteinen suomalainen -nen tai -la loppuinen (kuten omani). Odotan pienoisella jännityksellä sitä, kun alan parin kuukauden kuluttua käyttää uutta nimeäni. Joudun työssäni hokemaan jonkin verran nimeäni - saa nähdä, kuinka monta kertaa tulee "-nen... ei kun siis..". :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha mulla varmaan sama! Miksei meillä ole mitään kaunista harvinaista nimeä, epistä! :D

      Poista
  9. Meillä tämä oli erittäin kivuton päätös. Sulhasella on niin karsea sukunimi, että hän on itsekin iloinen, että pääsee siitä eroon :D Eli sulho ottaa meikäläisen sukunimen, joka on onneksi täällä päin maailmaa helposti lausuttava eikä tarkoita mitään erityistä. Voin tosin hyvin kuvitella, miten muut parit jahkailevat tämän kysymyksen parissa keskustelun tai useammankin ajan... : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan huippu sulhanen sulla kun suostuu ottamaan vaimonsa nimen! Onneksi pääsitte noin helpolla! :)

      Poista
  10. Ei ole käynyt mielessäkään mikään muu vaihtoehto kuin ottaa Sulhon sukunimi :) En malta odottaa! :)

    VastaaPoista
  11. Täällä ollaan myös pohdiskeltu tätä asiaa paljon. Oma sukunimeni on todella harvinainen, kun taas mieheni yksi suomen suosituimmista. Jollain tapaa siis tahtoisin oman sukunimeni säilyttää, mutta yhdistelmä sukunimistä en kauheasta välitä. Asia on viellä aikalailla auki ja kuka tietää mihin ratkaisuun päädytään :) Ja en haluaisi, että molemmilla olisi eri sukunimet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on kummallakin erittäin yleiset nimet niin osaisi kyllä arvostaa vähän harvinaisempaakin! Onneksi teillä on vielä jonkin verran aikaa päättää :) Tosin jos haluaa joihinkin hääjuttuihin painattaa nimen... Ehkä oli hyvä että siirsitte häitä ;) Onhan se kivaa kun on sama nimi.

      Poista
  12. Mun mielestä sun uusi sukunimi sopii ihan täydellisest sun nimenkaa! Onneks tulit järkiis ;) Mulla se jotenkin on vaan "ainut vaihtoehto" ottaa miehen sukunimi, ellei se nyt sit tule olemaan joku Teppo tai Mela tai muu vastaava xD Mut näillä näkymin ainakin ihan kiva sukunimi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee kiitos!! Tarvitsen just tota nyt :D Pitipä käydä stalkkaamassa Facebookista sun miehen sukunimi, tosi kiva! Miksei meillä oo tollasta ei niin suomalaista, höh!

      Poista
  13. Mä just yks päivä yritin miettiä mites nää teijän sukunimijutut menikään, ja sopivasti sit postaatki siitä ;) varmaan tuli ku samin kanssa puhuttiin tästä samasta asiasta! Yhdistelmänimi ei meillä toimis, tulis ihan ylipitkä, joten joko sami pitää omansa tai ottaa mun. Tosin mun on vaikee kuvitella sille samaa sukunimeä ku mulla on, sen oma sopii sille... aika hankalaa :D

    T. Jessica

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, tulipas sopivasti! :D Musta Samille sopis hyvin sun sukunimi! Niin muistelinkin että teillä menis niin. Mutta kyllähän siihen nimeen tottuu ;)

      Poista
  14. Löysin tämän blogisi juuri ja sitä myöten tämän keskustelun ja oli pakko tulla kommentoimaan. :) Olen siis itse sellaisessa tilanteessa, että pidin alusta asti itsestäänselvyytenä sitä että otan miehen sukunimen. Mieheni kuitenkin yllättäen kertoi, että hän haluaisikin minun sukunimeni. :D En ole jotenkin vielä yhtään tottunut ajatukseen, ja mielessä kävi myös että olisi mukava ottaa joku aivan eri sukunimi. Esimerkiksi joku, joka on ollut joskus suvussani. Täytyisi kai vaan hankkiutua jonnekin sukututkimukseen, että niitä sais selville. :) Itselläni on tavallinen "-nen"-loppuinen sukunimi, ja sulhasen mielestä hänen omansa kuulostaa hassulta puhelimessa lausuttuna. :D En kyllä yhtään osaa sanoa miten tässä tulee käymään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että löysit tänne ja jaksoit jopa osallistua keskusteluunkin! :) Tuo teidän tilanne on ihan loistava, ihanan avoin mies sinulla. Olisin itse voinut kuvitella ihan hyvin, että mekin oltaisi otettu joku suvussa ollut muu nimi, mutta ei herra jäärä! :D Kuulostaa niin kivalta ajatukselta! Onnea nimen valintaan, eiköhän se oikea löydy ;)

      Poista