tiistai 10. joulukuuta 2013

Nuori vaimoksi

Vanha sanonta kuuluu: Kaikkea katuu, paitsi nuorena naimista. En vielä osaa sanoa pitääkö tämä paikkaansa, mutta sen tiedän, että itse en alttarille astelisi, jos en olisi täysin varma, että tässä on nyt se mies, jonka kanssa haluan viettää loppuelämäni. Tunnen kuitenkin usein tarvetta selittää, miksi olemme menossa naimisiin ollessani 21-vuotias ja mieheltäni löytyessä ikää 22 vuotta.

Olemme sulhaseni kanssa tunteneet toisemme lähes koko elämämme ja seurustelleetkin liki kolmasosan siitä. Hui! Meillä on siis häiden aikaan takana yhteistä taivalta jo seitsemän vuotta ja uskon tuntevani hänet paremmin kuin yksikään toinen, täysin ja kokonaan. Me olemmekin tosi onnekkaita kun ollaan löydetty toisemme jo niin nuorina ja saatu kasvaaa yhdessä, samaan suuntaan. Olen siitä kiitollinen joka päivä. Olemme ehtineet yhdessä käydä läpi paljon vastoinkäymisiä, niin yhteisiä, kuin omiakin.

 
Läheisistämme ketään ei tietääkseni juurikaan yllättänyt uutinen avioliitostamme. Kihloissakin olemme jo neljättä vuotta. Kaikki olivat ihanan onnellisia puolestamme ja tukivat päätöstämme kaikin tavoin. Tiedän kuitenkin lähes tuntemattomien ihmisten kummastelleen asiaa. Toinen näistä tulikin kertomaan minulle, että olivat keskustelleet keskenään asiasta ja tulleet siihen tulokseen, että olen hullu mennessäni naimisiin näin nuorena. En ymmärtänyt asiaa yhtään! Mitä he tietävät suhteestamme? Kertoja ei edes tiennyt sulhaseni nimeä, eikä osannut antaa mitään perusteluita, kun kysyin asiasta. Oikeasti, olisin kyllä mielelläni kuullut miksi näin. Tai edes minkä vuoksi hän näin sanoi? Pahoittaakseen mieleni? Sillä en muutakaan keksinyt. Vai luuliko hän todella, että päättäisinkin tämän perusteella, että en haluakaan naimisiin? Ymmärsin kuitenkin jättää kommentin omaan arvoonsa, sillä eihän tällä ihmisellä ollut väitteessään mitään pointtia. :)

Ymmärrän kuitenkin epäilyt. Olemmehan reilusti alle sen "normaalin" avioitumisiän. Mielestäni seitsemän vuoden seurusteluaika on kuitenkin kohtuullisen pitkä ja harvemmat yli 30-vuotiaat niin kauaa seurustelevatkaan ennen lapsia ja avioliittoa. Ihmettelinkin tosiaan erästä kysymystä, joka meille esitettiin: "Mihin teillä on niin kiire?" Emme nimittäin todellakaan koe kiirehtineemme mihinkään. Tämä aika tuntuu juuri meille sopivalta. Meidän aika mennä naimisiin on ensi vuonna, ei esimerkiksi 19-vuotiaana tai 25-vuotiaana.

Niinkuin varmasti muutkin, myös minä haluan tarjota perheelleni ja mahdollisille tuleville lapsilleni kaikkein parhaat ja turvallisimmat olosuhteet, ja omasta mielestäni se onnistuu kaikkein parhaiten avioliitossa, lain suojaamina ja virallisesti yhtenä perheenä.

Jotkut ihmettelevät, miksi sitoutua näin nuorena ja pilata nuoruutensa? En koe pilaavani nuoruuttani avioituessa. Olen aivan samalla tavalla nuori aikuinen kuin muutkin reilu kaksikymppiset. Vielä en ole keskinyt, mitä samaa en voisi tehdä vaimona kuin avovaimona tai morsiamena. Saan elää nuoruuteni aivan kuten avoliitossa asuvat nuoret ja kaiken lisäksi rakastamani miehen vaimona.

22 kommenttia:

  1. Samoilla mietteillä mennään! Minäkin sain kuulla tuttavilta samantyylisiä kommentteja, joita en ymmärtäny sit alkuunkaan. Kihlauduttiin siis 5-vuotispäivänä ja yllättävän moni oli myös tuota "mihin teillä on kiire"-mieltä? lisäksi oon saanu kuulla useamman ihmisen suusta kysymyksen "ootko raskaana näin pian järjestätte häät?". Huhhuh, täytyy sanoa :D Minä ainakin aion ylpeänä 22-vuotiaana seistä alttarilla sanomassa tahdon, ihmiselle, jonka kanssa todella haluan viettää loppuelämäni, ilman kiirettä minnekkään! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, jos olisi kiire niin eiköhän sitä oltaisi naimisissa ja aika monennetta vuotta! :) Mutta tää aihe varmasti herättää erilaisia mielipiteitä. Toivon vaan että ihmiset ymmärtää sen, että vaikka jotkut ovatkin nuoria, se ei silti tarkoita, ettei tässä oltaisi tosissaan. Meillä noilta oletko raskaana-kommenteilta on onneksi säästytty hehe! :D

      Poista
  2. Vaikka 22-vuotiaita mekin olemme molemmat en oo kyllä kohdannut mitään "mihin teillä on kiire?"- kysymyksiin enemmän ihmiset kysyy "minkä takia te meette naimisiin?", välillä kyllä tuntuu että mitä se ihmisille kuuluu miksi me mennään naimisiin, ehkä ne ei tiedä vaan mitä rakkaus on ja senkin takia voi nuorena mennä naimisiin? ääh, kyllähän se aina pistää ihmiset puhumaan jos joku kerta näinkin "nuorena" menee naimisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se menee... Onneksi te olette päässeet niin helpolla! :) Vaikka kyllähän ne kommentit osaa jättää omaan arvoonsa jo tässä vaiheessa.

      Poista
  3. Olen samaa mieltä siitä, että kaikki ihmettely toisten naimisiin menosta on tietyllä lailla hölmöä. Mutta kyllä siihen äimistelyyn sortuu itsekin joskus, myös niin päin, että eikös noi ala jo kohta mennä naimisiin kun yhteisiä vuosiakin on vaikka kuinka. Olen itse 27 häiden aikaan ja yhteisiä vuosia on silloin takana reilut seitsemän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä. Kaikenlainen ikärasismi tässä asiassa on aivan käsittämätöntä, sillä eihän kukaan ulkopuolinen voi ihan oikeasti tietää mitään toisten suhteesta. Enemmänkin miettisin juuri tuota yhteisten vuosien määrää :)

      Poista
  4. Minä olen hääpäivänäni 25-vuotias ja sulho 26, mutta tuntuu silti, että jotkut ajattelevat että menemmepä nuorena naimisiin. Ei kai sitä eläkeikäänkään odoteta? :-D Ja meilläkin silloin reilu 7 vuotta yhteistä elämää takana, joten onhan se jo aikakin. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin ajattelen 25-vuotiasta suhteellisen nuoreksi vaimoksi, mutta hyvä vaan niin! Eiköhän ne miehetkin tykkää kun on nuori ja kaunis vaimo ;D Nuorena jaksaa ja me ollaan onnekkaita kun ollaan löydetty omamme jo nyt!

      Poista
  5. Voi ihana, mikä postaus!
    Jos nyt saisin päättää olisin mennyt jopa nuorempana naimisiin, vaikka järjellä ajatellen en kokenut olevani siihen valmis tuolloin. Mutta sinä tunnut olevan!

    Nuorena, kun avioituu voi viettää huoletta avioelämää ja nauttia elämästä avioparina ilman paineita. Meillä "vanhemmilla" taas paineet sen kun kasaantuu. Pitäisi olla omistusasuntoa ja niitä vauvoja... Voi luoja... Niistä jaksaa ihmiset tivata. Tottahan se on, että tästä ei enää nuorru, mutta tarvitseeko kaikkien edes tehdä lapsia.

    Nauttikaa toisistanne ja hääkuvissa näyttää ehdottomasti paremmalta 21:senä kuin 31:senä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi mikä ihana kommentti! <3 Etpäs kyllä itsekään ole kovinkaan vanha morsian, päin vastoin ;) Mutta joo, en usko, että kovinkaan monet meiltä vielä odottaa, että hankittaisiin heti lapsia, mutta kyllä esim äitini kaikkea vihjailee ;D Kaikilla on oma oikea ikänsä mennä naimisiin, eiköhän sen itse sitten tiedä :) Tota ollaankin vitsailtu paljon kaverini kanssa, ollaan sitten ainakin kauniita kuvissa haha!

      Poista
  6. Ihana postaus! Me olemme sulhaseni kanssa saman ikäisiä kuin te, kun astumme avioliittoon ja en haluaisi asian olevan toiste. Ymmärrän, kun sanot että et menisi naimisiin ellei tämä nyt olisi juuri sitä rakkautta, jota toivoo koko elämänsä. Samoin on minulla. Olen 100 % varma naimisiin menosta. Miksi odottaa, kun on löytänyt sen oikean?

    P.S. Sinua odottaa blogissani haaste :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tykkäsit ja kiitos haasteesta! :) Ihanaa, että sinäkin olet jo löytänyt sen oman rakkaan, joka kanssa viettää loput elämästä! Kyllä se niin menee, että itse sen tietää sitten kun on sen aika. ;)

      Poista
  7. Ymmärrän tavallaan mistä ihmettely kumpuaa. Jos itse ajattelen millainen olin tai millaisia ystäväni olivat viisi vuotta sitten 21-vuotiaina, niin voin todeta meidän kaikkien olevan ihmisinä kilometrien päässä tuosta ajasta. Tässä iässä ihminen kuitenkin kehittyy vielä niin paljon ja ajatukset voivat muuttua rajustikin. Olen varma, että tulet itsekin sen vielä huomaamaan. :) Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö teidän ratkaisunne olisi oikeita juuri teille. Joka tapauksessa päin naamaa asian ihmettely on töykeää, asiatonta ja kertoo lähinnä käytöstapojen puutteesta. Pääasia kuitenkin on, että tiedätte itse millaisia päätöksiä teette ja olette niihin tyytyväisiä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivoinkin jotain vähän erilaisempiakin ajatuksia! :) Uskon sinua ihan täysin tuossa asiassa, että ihminen muuttuu vielä suuresti tässä iässä. Niin kuitenkin tapahtuu läpi koko elämän, ihmisen persoonallisuudessa tapahtuu paljon muutoksia myös esimerkiksi 30-vuotiaasta neljään kymppiin ja eläkeiän kynnyksillä niitä vasta tapahtuukin. Joskus on kuitenkin vain tehtävä se päätös ja mikä onkaan parempi aika kuin juuri silloin kun kummatkin ovat varmoja asiasta :) Kiitos paljon tästä kommentista!

      Poista
  8. Minulle ainakin elämä on opettanut, että aina ei kannata odottaa, koska elämä on niin arvaamatonta. Hölmöä ihmisiltä päivitellä, että mihin teillä on kiire. Vaikka nykypäivänä on paljon alle 25-vuotiaita naimisiin meneviä pareja, silti nuorena naimisiin menoa pidetään outona. Turhaa miettiä ikää, kerta yhteistä historiaa löytyy ja on asiasta varma. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se taitaa mennä! :) Muiden mielipiteille ei vaan saa antaa liikaa vaikutusvaltaa.

      Poista
  9. Itse olen seurustellut 7 vuotta ja ikää on ensi kuussa 21, kihloja ei olla vieläkään vaihdettu. Ensin oli tarkoitus mennä 2014 elokuussa naimisiin, mutta kosintaa ei ole vain kuulunut :D Meillä on ollut siitä lähtien erillinen häätili kun molemmat aloitti työelämässä joten häävalmisteluja on kyllä yhdessä ja erikseen tehtykin jo :) Hääpaikkakin on jo päätetty yhteisymmärryksessä. Ehkä 2015 on sitten meidän vuoro :)
    Paljon onnea teille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän se mies pian kosi kun teilläkin on jo häävalmistelut käynnissä! Ei se niitä häitä suunnittelisi muuten ;) Onnea teillekin, kyllä se viimeistään 2015 on!

      Poista
  10. Tämä neiti menossa samanikäisenä naimisiin, joten oli mahtava nähdä tämä teksti :)! Epäilyjä löytyy täältäkin päin.. Paha olla myös mitään takasin mennä sanomaan..
    Käy lukemassa, ja jatka ihmeessä kirjoittamista !:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, pitääpäs alkaa sun blogia lukemaan! Nyt koitan ryhdistäytyä tän kirjoittelun suhteen :) Paras tapa saada ne epäilijät uskomaan on näyttää niille, että tämä juttu onnistuu!

      Poista
  11. Aivan ihana blogi sulla :) ! Me ollaan vasta puhuttu läheisille, että ollaan ajateltu mennä ensi vuonna naimisiin ja olen jo moneen otteeseen saanut kuulla tuota "mihin teillä on kiire". Ikää meillä ensi vuonna 23&22v, mutta toki ollaan seurusteltu vasta reilu 3 vuotta siinä vaiheessa. Me ollaan kuitenkin niin varmoja yhteisestä tulevaisuudesta, kun molemmilla on ollut aikaisemmin useita epäonnistuneita suhteita. Kaikki vaan tuntuu niin oikealta ja hyvältä. Epäilijöille ei vaan vastaus "miksi pitäisi odottaa" tai "koska rakastetaan toisiamme" tunnu riittävän... Jään seurailemaan sun blogia, ja ehkä kohta aloitan omankin, hihi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon! Kyllä sunkin pitää ehdottomasti aloittaa oma blogi ;) Äkkiä noi kommentit loppuu kun häät lähestyy, ainakin meillä! Ja sehän juuri on pääasia, että itse olette varmoja. Tsemppiä teille ja paljon onnea!

      Poista